Vår og sommer bringer med seg mye fint og vi gleder oss til varmere vær og flere muligheter til å oppholde oss utendørs. Dessverre fører også mildværet til at flåtten våkner fra vinterdvalen og starter sesongens jakt.

Flått er noe vi helst vil unngå, og vi har mange spørsmål knyttet til denne blodsugende midden. Spesielt når det gjelder våre pelskledde venner. Kan kjæledyr bli smittet av flåttbårne sykdommer? Hvor farlig er det for hunden å bli smittet med TBE? Kan katter bruke flåttmiddel ment for hund? Hvor lenge kan flåtten sitte i huden uten at man blir smittet? Er det farlig å ikke få ut hele flåtten? Les videre for å finne svaret på disse spørsmålene og mer!

Skogflått (Ixodes Ricinus) er den vanligste flåtten i Norge. Selv om vi i senere tid ser at nye flåttvarianter begynner å komme til Norge, slik som jaktflått som løper etter byttet sitt, er den tradisjonelle skogflåtten mest etablert. Skogflåtten kan ikke hoppe eller løpe, og den venter tålmodig på toppen av et gress-strå i høyt gress på at et passende bytte skal streife forbi. Dermed slipper den taket og faller ned på sin nye vert. I Norge er flåtten aktiv fra april til november, med mest aktivitet fra mai til juni.

Kan hund og katt få borreliose?

Den flåttbårne sykdommen borreliose skyldes bakterien borrelia, og kan overføres fra smittebærende flått. Det tar cirka 24 timer fra man er bitt til flåtten klarer å overføre bakterien. Hunder og katter kan i likhet med mennesker få borreliose, men de fleste hunder og katter får ikke symptomer på sykdom.

I sjeldne tilfeller vil kjæledyrene utvikle sykdom. De vil da få symptomer som nedsatt allmenntilstand og feber, og ømme og stive ledd (kan vises i form av halting). I enkelte tilfeller kan de utvikle nyreproblemer som viser seg gjennom mage- og tarmforstyrrelser, redusert appetitt, og økt tørste og urinering. Inkubasjonstiden fra smitte til sykdom kan være fra 3-32 dager. Etter 1-2 uker er det vanlig å få feber og muskelsmerter. Borreliose kan ikke smitte mellom dyr og menneske.

Kan hund og katt få TBE (Tick borne encephalitis)

Vi vet at kjæledyr kan få TBE, eller skogflåttencefalitt, men hvorvidt de blir klinisk syke av viruset er ikke kartlagt godt nok til å vite for sikkert. TBE er en alvorlig sykdom, men smitte er heldigvis sjeldent for dyr eller mennesker. Siden det ikke eksisterer en vaksine som bekjemper TBE for kjæledyr, er det viktig at vi passer på at våre firbeinte venner ikke går lenge med flått, og benytter alle forebyggende tiltak som er nødvendige. 

Er flåtten nødt til å suge blod for at sykdommer skal utvikles?

For å bli smittet med flåttbårne sykdommer, må flåtten suge blod. Dersom flåtten bærer på bakterien borrelia, regner vi med at det vil ta minst ett døgn fra den har bitt seg fast til du har fått bakterien inn i deg. Skogflåttencefalitt skyldes et virus og det kan derfor ta kortere tid fra dyret er bitt til det er bærer av viruset, men det er fremdeles usikkert hvor lang tid det tar. Jo større flåtten er, jo lenger har den sittet i huden.

Det er uansett viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig for å hindre sykdom hos hund og katt. Å ha en god flåttpenn tilgjengelig er alfa og omega denne sesongen. 

Dersom du ikke vet hvordan du fjerner flåtten på riktig måte, har vi laget en guide som forklarer det enkelt.

Må hele flåtten fjernes for å hindre smitte?

Når man fjerner flått, er det lett for at tennene henger igjen. Spesielt hvis man bruker en vanlig pinsett og vrir flåtten fra huden. For visste du at du aller helst bør ta tak i flåtten og dra den rett ut? Flåtten har nemlig ikke skrudd seg inn i huden, men bitt seg rett ned.

Det er mange som tror at dersom man ikke fjerner hele flåtten, vil man kunne bli smittet. Dette er heldigvis helt feil. Smitten sitter ikke i tennene, men i kroppen til flåtten. Det er derfor ingen grunn til bekymring dersom en liten del av flåtten sitter igjen i huden som to sorte prikker. Vi anbefaler derimot at du forsøker å få ut hele flåtten (gjøres enkelt med en flåttfjerner) for å hindre infeksjoner som ikke skyldes flåtten selv, men såret du etterlater. 

Dersom du finner en død flått på hunden eller katten, eller dersom du dreper parasitten uten å klare og fjerne kroppen, vil sjansene for smitte reduseres betraktelig. Det anbefales likevel ikke å la en død flått være igjen på kjæledyrets hud.

Sjekk ut denne smarte flåttkroken fra Canem!

Canem flåttfjerner

Hvordan forebygger man flåttbitt best?

Å unngå flåttbitt er det aller beste man kan gjøre for å hindre sykdom og infeksjon. Det finnes flere midler som kan brukes for å hindre flått hos hund og katt. Enkelte midler er reseptbelagt som du må kontakte veterinær for å få tilgang til. Frastøtende midler kan komme i varianter som tabletter, sjampo, halsbånd eller olje, slik som disse dråpene fra Beaphar.

Noen ganger er et flåttbitt uunngåelig, og vi anbefaler derfor å kose ekstra mye med kjæledyret ditt i flåttens toppsesong. Mye kos gjør at du finner flått lettere, og krypdyret kan fjernes raskt.

Flåttjager på halsbånd 👆

Kan katter bruke flåttmiddel ment for hund?

Å navigere seg på internett etter gode råd for flåttbekjempelse kan være et hodebry. Mens midler som forhindrer flått hos hund kun er et klikk unna, vil det samme middelet ment for katt være underlagt resept. Man skulle tro at flåttmiddel for hund også kan benyttes på katt, men dette kan ha store konsekvenser. 

Stoffet Permetrin, som ofte er en nøkkelingrediens i flåttmiddel til hund, er giftig for pus. Katter mangler enzymer i leveren som kan bryte ned dette stoffet og den kan derfor bli forgiftet. 

Dersom uhellet er ute bør man raskt vaske katten med Zalo, gjerne flere ganger. Dette gjøres for å fjerne mest mulig av stoffet fra huden før det trekkes inn i blodet. Hvis katten begynner å vise tegn til forgiftning, bør du kontakte veterinær så fort som mulig, og ta med pakningsvedlegget til stoffet pus har blitt eksponert for.

Selv om flått ikke er flott, er det heldigvis mye som kan gjøres for å unngå denne ekle midden. Ta en titt innom Dyrekassen for flere gode produkter mot flått.

Lykke til!